JOSEE NICOLA 1918 - 2007

 

Na een succesvolle carrière als eerste danseres aan verschillende opera's stichtte Mevr. Nicola in september 1947 haar eigen balletschool, een gedurfde onderneming in die tijd. Zijzelf had van befaamde namen uit de balletwereld les gekregen, zoals Ambrossinny, Sarkof en Karnetzky. Ze bleef nog jarenlang privélessen nemen terwijl ze verder haar school uitbouwde.

Haar klassieke geschooldheid en vakkennis werden de faam van de balletschool. En hetgeen uit de vele persknipsels, door de jaren heen, vooral naar voor komt, is haar gedrevenheid en passie voor ballet.
De harde regel die zij vooral zichzelf oplegde heeft vruchten afgeworpen.

Mevr. Nicola maakte er een traditie van een jaarlijks balletrecital op te voeren in de grootste zalen van het Vlaamse land. Hierdoor groeide ook in andere steden de vraag naar balletonderricht en het vormen van leerkrachten, die in haar spoor zouden verder gaan.
Zo ontstonden er balletscholen in Diest, Neeroeteren, Berlaar, Beringen, Opglabbeek, Wezemaal en Kaulille-Bocholt.

Buiten het lesgeven en choreograferen stond Mevr. Nicola in voor het scenarioschrijven, het ontwerpen en gedeeltelijk maken van de kostuums en de accessoires. Zij gaf ook richtlijnen aan de decorbouwers, belichters, regisseurs, en dit meer dan vijftig jaar lang...

Ze was terecht fier wanneer ze met haar school buitenlandse voorstellingen kon organiseren. Tijdens een van deze reizen kon ze kennis aanknopen met het Piccolo Ballet uit Tokyo, Japan, waaruit een blijvende vriendschapsband ontstaan is.